Cele mai bune stiri

Cum sa ajungi cel mai bun jurnalist de investigatie

Cele mai noi si mai bune stiri ale orei sunt realizate de catre jurnalistii de investigatie, ce sunt adevaratii „caini de paza” ai democratiei. De regula, un jurnalist de investigatii bun este acela care are o experienta vasta, dobandita in cursul a numerosi ani de practica jurnalistica.

Primul lucru de care trebuie sa fim constienti este faptul ca viata reala a unui jurnalist de stiri nu se aseamana nici pe departe cu cea pe care o vedem in filme.

Nu vom participa la operatiuni secrete de supraveghere, nu ne vom culca cu personajele pe care le urmarim si nici nu vom lucra cu documente secrete, ci vom incerca sa stabilim adevarul in functie de marturiile oamenilor si de evenimentele petrecute intr-o anumita perioada de timp.

Antrenament versus experienta in cazul jurnalismului de investigatie

Munca unui jurnalist nu necesita studii de specialitate. Sunt recunoscute cazurile in care unii dintre cei mai mari jurnalisti de stiri ale orei nu au avut nicio pregatire de specialitate si s-au bazat numai pe fler, initiativa si curiozitate.

Primul pas este sa lucram cu placere si sa avem curiozitatea de a investiga orice informatie pe care am primit-o. Trebuie sa aflam daca informatiile primite sunt adevarate sau nu, iar apoi acestea trebuie prelucrate si prezentate ca o stire a orei cat mai corecta.

Factorul determinant intr-o investigatie raman intotdeauna povestile, iar abilitatea noastra de a alege dintre acestea pe cele mai potrivite se capata numai in urma experientei indelungate.

Abilitati necesare pentru un jurnalist

Dupa caderea regimului Ceausescu, legislatia privind libertarea de informare a suferit modificari radicale, fapt ce a usurat obtinerea unor stiri ale orei interesante. In plus, revolutia digitala si-a o amprenta apasata asupra calitatii stirilor si a rapiditatii cu care acestea ajung in atentia publicului larg, iar acestea au dus la aparitia unor abilitati speciale ce trebuie dobandite de jurnalisti.

In acelasi timp ne punem intrebarea cum ramane cu aptitudinile de „moda veche”. Mai sunt acestea necesare, sau locul lor a fost luat de capacitatile de analiza ale unor rapoarte statistice sau de abilitatea de a folosi un calculator?

Parerile sunt oarecum impartite. Exista unii oameni cu abilitati analitice foarte dezvoltate, care exceleaza in citirea si interpretarea rapoartelor si elaborarea unor referite incrucisate, iar alti reporteri pot excela in comunicare si au darul de a obtine marturisiri si informatii si de la cei mai inchisi oameni.

Singurul lucru care este cert este acela ca nu exista un jurnalist de stiri perfect, care sa detina toate aceste abilitati, iar cel mai importantlucru este sa nu ne fie teama sa folosim abilitatile cu care ne-am nascut.

Abilitatile de folosire a calculatorului au devenit insa obligatorii, deoarece capacitatea de a cauta informatii pe Google sau de a intelege conturile social media precum Facebook, Twitter, Flickr sau altele este esentiala pentru un jurnalist modern.

Conturile social media sunt utilizate in special pentru a gasi rapid oamenii ce pot detine informatii relevante, iar discutiile cu acestia pot fi purtate chiar din propriul birou, economisind astfel timpul cu deplasarea.