Stirile orei au devenit deja o obisnuinta. Televiziunile ne asalteaza cu „breaking news-uri” din ora in ora, iar internetul este plin cu stiri proaspete, ce sunt actualizate mereu. O stire proaspata are o durata de viata efemera, iar acestea dispar in neant dupa cateva minute.
Sursa responsabila cu furnizarea informatiilor ramane in continuare mass – media. Radioul, televiziunea, ziarele sau internetul sunt printre cele mai raspandite mijloace de informare in masa, dar „furnicutele” fara de care functionarea acestor institutii nu ar fi posibila raman jurnalistii.
Jurnalistul si codul de conduita
Fie ca sunt formatori de opinie sau fac parte dintre „cainii de paza ai democratiei”, jurnalistii au un rol esential intr-o democratie. Am spus democratie, deoarece in statele totalitare practicarea acestei meserii nu este posibila, datorita restrictiilor impuse de tiranii aflati la conducerea statelor.
Datorita jurnalistilor aflam evenimentele zilnice cele mai importante si avem o privire de ansamblu asupra evolutiei societatii cotidiene.
Jurnalistul se ocupa de activitatea de colectare, analiza, verificare si prezentare a informatiilor,iar o stire buna include persoane, opinii personale si tendinte.
Desi considerata o profesie, exista numeroase voci care sustin ca aceasta meserie nu poate fi incadrata in nicio categorie, deoarece nu este guvernata de anumite criterii clare de functionare.
Jurnalismul a evoluat in acelasi ritm cu cel al societatii. Privit la inceputuri ca un simplu hobby, acesta a ajuns sa fie inclus in categoria ocupatiilor moderne, dar este privit in continuare cu suspiciune in unele medii, fiind asociat cu o rampa de lansare dupa un esec suferit intr-o alta profesie.
Pentru a fi un bun jurnalist trebuie insa sa dispui de un fler iesit din comun, cu ajutorul caruia sa pui cap la cap informatii ce sunt in cel mai bun caz disparate, sa ai abilitati exceptionale de comunicare si sa respecti un cod deontologic ce guverneaza aceasta profesie.
Principalele reguli ale codului deontologic sunt:
- Orice intamplare sau fapt ce afecteaza viata comunitatii este de interes public;
- Modul in care actioneaza autoritatile este de interes public larg;
Jurnalistul este responsabil de:
- Are datoria sa caute si sa comunice faptele fara a le deforma;
- Are obligativitatea de a isi proteja sursele;
- Este dator sa respecte prezumptia de nevinovatie si viata privata a persoanei;
- Are obligatia de a verifica informatia, iar aceasta trebuie delimitata in mod clar de opiniile personale;
- Va colecta informatii in mod deschis si transparent;
- Va corecta imediat orice eroare aparuta in informatiile sale si va acorda dreptul la replica atunci cand apreciaza ca cererea primita este rezonabila si indreptatita;
- Are dreptul de a se opune cenzurii si de a refuza orice demers apreciat impotriva eticii profesionale sau a propriilor convingeri.
Viata din spatele scenei este plina de neprevazut
Viata unui jurnalist de stiri este pe cat de frumoasa, pe atat de plina de dinamism si foarte solicitanta. Presiunea termenului limita de predare a stirilor este foarte mare, dar responsabilitatea unor stiri de succes este covarsitoare.
Un bun jurnalist trebuie sa posede o tarie de caracter foarte bine definita, deoarece munca sa poate sa fie criticata de un numar foarte mare de persoane.
In ciuda tuturor obstacolelor si a presiunii la care este supus un jurnalist de stiri, aceasta meserie ramane una de o frumusete aparte. Nu oricine are ocazia de a se intalni cu un presedinte al unei tari, sau de a purta o discutie la o cafea cu unii dintre cei mai vestiti sportivi sau oameni de afaceri.
Meseria de jurnalist are ca sarcini de serviciu foarte multe deplasari, efectuate in diverse locuri, acolo unde se se vor purta discutii cu personalitati ce activeaza in diverse domenii.
Obiectivul primordial al unui jurnalist de stiri ale orei este insa ca stirea redactata sa fie „calda” si redata mai departe cat mai obiectiv.
Acesta trebuie sa fie extrem de atent la redactarea stirilor, deoarece stirile vor fi de interes larg, iar partile mai putin placute ale meseriei sunt reprezentate de amenintari, procese si chiar agresiuni fizice.
Un jurnalist de stiri desavarsit trebuie sa fie indrumat de o pasiune puternica. Desi profesionistii ce activeaza in domeniu sunt numerosi, foarte putini dintre acestia se pot numi cu adevarat jurnalisti de stiri.
Astfel, jurnalistii produc una dintre cele mai perisabile marfuri, iar durata de viata a stirilor este efemera.
Consumatorii de stiri sunt destul de ocupati si nu aprofundeaza subiectul decat arareori, dar sunt avizi in permanenta dupa cele mai noi stiri.
Stirile orei trebuie sa contina informatii diverse si variate. Astfel, oamenii sunt interesati de ce comisioane mai practica bancile, care sunt modificarile fiscale introduse de guvern, ce noutati au fost introduse in productie de cei de la automobile Dacia, cum au evoluat actiunile la bursa, etc.
De cele mai multe ori este destul de greu sa pregatesti stiri ce vor satisface toate gusturile. In plus, fiecare greseala este pur si simplu vanata, indiferent ca stirile orei sunt difuzate in mediul online sau la televiziune.
Cel mai important este pentru un jurnalist sa foloseasca un limbaj simplu, clar si usor de inteles pentru toata lumea, deoarece cu siguranta ca badea Gheorghe nu va sti ce inseamna ROBOR sau taxa de infringement.
Stirile orei trebuie sa fie foarte bine documentate
Printre cele mai importante lucruri la stiri sunt ca acestea sa fie bine documentate. Din nefericire, activitatea de documentare nu se preda in facultate, deoarece aceasta tine de abilitatile personale ale jurnalistului.
Aceasta activitate tine practic de relatiile pe care le are jurnalistul si este domeniul in care se aplica cel mai bine dictonul „cine / ce relatii are / cu cine le are”.
Munca de documentare pentru cele mai bune stiri ale orei ascunde in spate multa munca, o cantitate mare de efort intelectual, pasiune si o doza sporita de adrenalina.
Documentarea incepe inca de la primele ore ale diminetii cu studiul stirilor difuzate de concurenta, dupa care urmeaza sedinta de redactie, unde fiecare editor propune subiectele ce vor fi abordate, iar acestea pot suferi modificari in functie de planul redactorului sef pentru ziua respectiva.
Urmatorul pas este munca de documentare pe teren. Jurnalistii isi vor suna prietenii si relatiile de care dispun pentru a afla cele mai noi stiri din diverse domenii, pe care le vor aprofunda, in functie de gradul de interes, prin deplasari la reuniuni de partid, la diverse evenimente ce au loc in strada sau prin vizite la personalitati din diverse domenii.
Intoarcerea in redactie adauga un factor suplimentar de stres: presiunea termenului limita. Jurnalistii de stiri ale orei vor monitoriza concurenta pentru a afla noutatile difuzate in cursul zilei, iar daca posturile concurente au difuzat deja stirea pentru care s-a muncit toata ziua, inseamna ca munca jurnalistului a fost in zadar.
Munca de documentare va continua si in redactie, prin verificarea stirii la care se lucreaza. Conform unui pincipiu de baza din jurnalism, aceasta se verifica din minim trei surse independente.
Este de prisos sa va spun ca toate aceste lucruri se fac „printre picaturi”. Telefoanele suna intr-una pentru dreptul la replica, sursele jurnalistilor trimit mailuri legate de diverse probleme, iar sesizarile primite de la cititori sunt legate de cele mai multe ori de cereri de ajutor in lupta cu diverse institutii.
Ca si cu toate aceste probleme nu ar exista, va trebui sa se inceapa si redactarea stirei orei. Mintea va trebui sa fie limpede si odihnita, iar textul va trebui sa curga cursiv si sa redea informatia in modul cel mai obiectiv posibil.
Adrenalina este la cote maxime in continuare, iar sclipirile de moment ale redactorilor pot face diferenta intre o stire „bomba” sau un esec rasunator.
Cele mai bune stiri sunt acelea la care se munceste cel mai mult
Stirile orei nu sunt insa legate numai de probleme ale vietii cotidiene. Exista o categorie de jurnalisti de stiri ce isi dedica intreaga activitate pentru a scoate la iveala incalcari ale legilor, coruptia ce domneste in mediile guvernamentale si de afaceri, ori problemele de interes public ce sunt foarte bine ascunse.
In marea majoritate a cazurilor, cantitatea de munca pentru a elabora o stire de acest gen este foarte mare si se poate intinde pe mai multi ani.
Elaborarea unei stiri de senzatie se bazeaza mai mult pe analiza unei cantitati mari de documente, deoarece trebuiesc analizate si interpretate extrem de multe dosare clasificate, marturii ale martorilor (de cele mai multe ori acestea sunt haotice, fiind depuse in urma unor socuri emotionale), documente si inregistrari oficiale, etc.
Jurnalistul de investigatii trebuie sa poarte discutii cu martori relevanti, ce pot fi situati la distante fizice destul de mari, iar colaborarea cu avocatii este esentiala pentru a se evita procesele ce si-ar putea face aparitia in orice moment.
Uneori aceste demersuri sunt intampinate cu un grad foarte mare de rezistenta si cer timp, rabdare si tact pentru a se obtine informatiile dorite, iar rabdarea pe care un jurnalist trebuie sa o aiba este un element definitoriu al acestei profesii.
Misiunea unui jurnalist nu este numai de a elabora stiri ale orei interesante, ci si de a veni in sprijinul victimelor abuzului sau ale crimelor.
Acesta poate initia proteste sau sesiuni de prezentare a problemelor cu care se confrunta victimele si poate participa la conferinte internationale organizate pentru strangerea de fonduri.
Un jurnalist de stiri trebuie sa fie in contact permanent cu fanii si cu prietenii, iar social media detine un rol esential in realizarea acestui deziderat. Comunicare se realizeaza cu o rapiditate mare folosind conturile de Facebook, Twitter, Youtube, etc, iar in acest mod pot fi aduse la cunostiinta oamenilor cele mai fierbinti stiri, insotite de imagini.
Lucruri pe care trebuie sa le cunoastem inainte de deveni un jurnalist de stiri
Jurnalismul de stiri ale orei este o ocupatie ce nu este potrivita pentru fiecare. Desi pare o munca frumoasa si destul de usoara, pentru a deveni un jurnalist de succes iti trebuie o serie de calitati ce ies din tiparele obisnuite.
Inainte de a ne hotara sa imbratisam aceasta cariera este bine sa luam in considerare mai multi factori.
Astfel, jurnalismul nu este o ocupatie destinata oamenilor comozi, care au anumite obligatii familiale. Programul de lucru poate fi destul de lung, iar unii dintre jurnalistii de succes au lucrat chiar si 20 de ore pe zi timp de cateva luni pentru a elabora o stire de senzatie.
Trebuie sa fim foarte directi si sa nu ne pierdem timpul cu fraze incalcite si pline de diplomatie. Vrem sa programam un interviu, sa obtinem o copie a unui raport al politiei sau sa obtinem imagini de la camerele de luat vederi dintr-un mall? Nu trebuie decat sa le cerem intr-un mod direct si foarte ferm, iar teama de un refuz va trebui sa dispara.
Desi refuzurile vor fi frecvente, vom ramane uneori suprinsi de numarul mare de oameni care vor raspunde afirmativ cererilor noastre.
Ca in orice domeniu, rata de succes a jurnalistilor este destul de mica. Astfel, pentru o stire de senzatie exista cel putin 10 cazuri la care vom lucra ce nu duc nicaieri. Vom trece cu siguranta prin numeroase situatii in care pierdem saptamani incarcand sa facem o lista de persoane ce ne pot ajuta, iar alte cateva zile vor fi dedicate discutiilor telefonice sau a cererilor de interviu, iar in final vom avea senzatia ce ne lovim de un zid, datorita opacitatii acestor persoane.
Viata reala a unui jurnalist nu este ca cea pe care o vedem in filme. Cu siguranta nu vom aparea in filme, nu vom beneficia de haine de firma gratis si nu ne vom culca cu sursele noastre. Meseria de jurnalist de stiri poate fi uneori plicticoasa, deoarece activitati ca depunerea unor cereri la registratura, analiza unor documente vechi sau solutionarea cererilor oamenilor de rand pot deveni activitati de rutina.
Nici o stire nu va merge asa dupa cum am planificat-o. Faptele si persoanele de pe lista pot fi destul de numeroase, dar persoanele dispuse sa poarte o convorbire sunt destul de putine. Dintre acestea, cei ce detin informatii utile sunt cativa, iar in cazurile extreme vom vedea ca am pierdut foarte mult timp pentru a nu gasi pe nimeni care sa detina informatiile de interes pentru stirea noastra.
Oamenii vor crede ca avem puteri peste medie, iar acest lucru se datoreaza numeroaselor filme in care sunt prezentate abilitati mult exagerate ale jurnalistilor.