Stirile orei TVR

Stirile orei TVR

Istoria televiziunii in Romania isi are primii germeni in 1928, odata cu publicare primei lucrari stiintifice a fizicianului Geoge Cristescu, ce propunea un nou sistem de explorare a imaginilor TV. Munca celebrului fizician a fost continuata de o serie de experimente efectuate in toamna anului 1930 de catre Cristian Musceleanu, ce a prezentat un echipament de televiziune achizitionat de la vestita firma olandeza Philips.

Despre televiziune se poate discuta in adevaratul sens al cuvantului incepand cu 31 decembrie 1956, odata cu aparitia Televiziunii Nationale. Avand un studio improvizat in strada Moliere, Televiziunea Romana avea un numar de aproximativ 150 de angajati iar echipamentul era constituit dintr-un singur car de emisie primit cadou de la Uniunea Sovietica.

Perioada de inceput a constat numai in emisiuni efectuate in transmisie directa, iar in 1959 isi fac aparitia primele stiri ale orei.

Revolutia a semnat noul certificat de nastere al TVR

Dezvoltarea televiziunii devine exploziva, iar in 1965 Televiziunea Romana ajunge la 500.000 abonati si emite 13 ore pe zi (8.00 – 23.00, cu o pauza de doua ore in timpul pranzului).

In 1970 televiziunea se muta in noul sediu de pe Calea Dorobantilor, iar programele acesteia pot fi receptionate de 83% din abonati, dar din pacate avantul dezvoltarii acestei instituii este stopat de in 1985 in urma directivelor primite de la Consiliul Central al Partidului Comunist Roman, ce impunea limitarea programului de emisie la numai 2 ore pe zi.

Odata cu schimbarea sistemului economico social din 1989 Televiziunea Romana isi schimba radical sistemul de valori si echipa. TVR este singura televiziune din istorie ce transmite din direct o schimbare de regim, iar perioada imediat urmatoare poate fi considerata prima masura de rebranding a televiziunii nationale, prin transformarea in Televiziunea Romana Libera (TVRL).

Elementul distinctiv este o noua grila de programe

Evolutia societatii romanesti este ilustrata de motto-ul „de la doua ore de emisie pe zi la emisie non stop”. Televiziunea Romana a devenit de-a lungul timpului garantul unei televiziuni de calitate. Stirile orei sunt prezentate in ritm alert cu cu maximum de obiectivitate, iar emisiunile sale raman unele de tinuta si sunt un adevarat reper pentru piata media din Romania.

Astfel, in fiecare sambata avem intalnire cu regalitatea. Emisiunea „Ora regelui” are misiunea de a face lumina asupra istoriei Romaniei si ne ofera adevarul asupra perioadei monarhice si asupra rolului avut de regi in evolutia societatii romanesti.

„Garantat 100%” a pornit la drum in 1999 si are ca misiune creearea unui spatiu modern, in care atentia este concentrata in exclusivitate in jurul invitatilor. Astfel, o intalnire cu Solomon Marcus si Neagu Djuvara devine un lucru obisnuit, iar dialogul natural decurge de la sine.

Legatura cu trecutul nu s-a rupt insa de tot. Emisiunea dedicata unora dintre ocupatiile traditionale ale romanilor au ramas neschimbate, iar una dintre cele mai vechi emisiuni ale TVR –  „Viata Satului” ne tine la curent in fiecare duminica cu ultimele stiri din domeniul agricol, cu situatia bibliotecilor sau a sistemelor de irigatii de la sate sau cu noile oportunitati de afaceri din domeniul rural.